dissabte, 7 de febrer del 2009

Inventar lletres. L'ofici de tipògraf.

Fa uns dies el meu fill Pau va tornar molt content de l'escola, havien creat lletres, un joc realment divertit. Això em va fer pensar en l'exposició de l'Enric Crous Vidal que acabava de visitar en el Museu d'Art Jaume Morera: Crous Vidal i la Grafia Llatina. Podeu gaudir-ne fins al dia 8 de març.

La tipografia és l'art de dissenyar, compondre i imprimir texts mitjançant tipus movible. I em preguntareu : Senyor i , què vol dir tipus movible? Doncs, és un prisma rectangular fet generalment amb diferents metalls- aliatge tipogràfic-. Encara que menys comuns també poden ser fe fusta o de material plàstic. Aquest prisma té a la cara superior, en relleu i l'inrevés, la imatge d'una lletra o del dibuix que volem imprimir.
Les investigacions d'en Crous Vidal sobre la grafia el va dur a crear els alfabets Paris, Flash, Champs-Elysées, Île de France i Ilerda.

A l'exposició podreu descobrir les parts d'una lletra, els mobles on es guardaven les lletres de plom , diferents estris tipogràfics, eines estranyes,...

Els dissabtes a les 7 de la tarda i els diumenges a les 12,30 podeu veure en funcionament la "Màquina d'imprimir de tintatge cilíndric Minerva Monopol" del 1932.


































 La Minerva Monopol és una de les joies de la Sala Temàtica d'Arts Gràfiques de la Diputació de Lleida. Però, sabeu on és aquesta sala?
Si voleu descobrir aquest enigmàtic racó de Lleida, molt aviat el blog de la biblioteca us farà sortir de dubtes.
Atentament.
Senyor i
Recorda, també: tipus-de-lletra

2 comentaris:

  1. Hola senyor i , som els nens i nenes de tercer:
    L'Awa pregunta si has fet de tipògraf. Ens sembla interesant el que ens has explicat.

    ResponElimina
  2. Nens i nenes de tercer:
    Estic molt content de tornar a parlar amb vosaltres i veure que descobrir nous oficis desperta la vostra curiositat.
    Awa, no he fet mai de tipògraf, però h'ha agradat molt tot el que he vist i llegit en aquesta exposició.
    Atentament

    ResponElimina