diumenge, 22 de juny del 2008

Parlar i parlar...

He tornat a parlar amb la gent de la Palmera de Solsona per preguntar com li diuen a l'eina per trencar les canyes i vímets. Parlar amb la gent us donarà moltes sorpreses,aprendreu moltes coses...Mireu a Solsona li diuen escaiador. Però ja coneixeu una mica al senyor i, ho he preguntat en altres llocs i el nom és diferent.Al sud de Lleida és un esberlacanyes o esberlador. Però si parlem amb la gent de les Gavarres, a Girona,és una partidora o un esquerdador (podeu consultar el dossier dedicat als oficis de la revista gavarres nº5 .L'article "Els coves de Corçà"). La gent de La Rioja li diu abrecañas si és per obrir canyes, o rajador si és per obrir vímets. Segur que hi ha més paraules per anomenar aquesta eina. Si en sabeu alguna més afegiu-la!

A la fotografia podeu veure a la falda d'en Toni un escaiador.
Recordeu que tenim un joc pendent, cal descobrir en quina de les obres d'en Leandre Cristòfol de l'exposició De l'aire a l'aire hi ha un escaiador.
Una pista. Els materials de l'obra que cal descobrir són la fusta, el suro i el metall. L'escultura és de l'any 1936. L'escaiador no està amagat, es veu molt bé.
Molt aviat la resposta al bloc de la biblioteca.
Atentament
Senyor i

2 comentaris:

  1. Gràcies, senyor i, per aquesta lliçó sobre les diferents paraules que poden fer servir els cistellers, per anomenar una sola eina.
    Intentaré trobar algun nom d'altres contrades.
    Desitjo que algú resolgui la incògnita, trobi l'obra i ens ho digui.

    ResponElimina
  2. Apreciada senyora:
    Jo també desitjo que algú resolgui la incògnita, o ens regali una nova paraula per l'eina que esberla canyes i vímets.
    Atentament
    Senyor i

    ResponElimina